Rodina základ státu, zvukař základ FPD

To že je Fénix plný dabérů nejspíš chápe každý průměrně inteligentní jedinec. Máme to v názvu, vytváříme dabing a jsme dabingová skupina. To není žádný převratný objev. Nicméně něco nadabovat není vše. Musí se najít někdo, kdo projekt vybere, připraví podklady a pak je i s dabingem předá zvukaři. A zde je onen pověstný zakopaný pes. Tak lopaty a krumpáče do ruky a jdeme ho vykopat.


Vedoucí projektu? Nikoliv….


Tím psem není, jak by se zdálo, ani tak vedoucí projetu, ale právě zvukař. Jedna z nejdůležitějších a z nejrespektovanějších osob na Fénixu. Dobrý zvukař je totiž nenahraditelný. Je to soubor talentu, znalostí, zkušeností, zodpovědnosti, a motor celého FPD. A motor je tak výkonný, kolik má koní .. v našem případě zvukařů.


Pokud je zvukařů méně, než projektů, je to problém. Pokud je málo projektů, nelze plně využít všechny dabéry. Nehledě na to, kolik by se toho dalo udělat, kdyby bylo zvukařů dostatek.


Koupit nebo vyrobit?


Ti, kdo Fénix sledují dlouhodobě, vědí, že s nedostatkem zvukařů se potýkáme stále. A to i přesto, že jsou nejváženějšími lidmi na FPD. Proč tomu tak je? Dělat zvukaře není nic jednoduchého. Je třeba vědět základy o práci s audiem i videem, mít cit pro efektování audia a odhodlání učit se nové věci.


Ideální stav nastane, pokud k nám přijde člověk se zkušenostmi, většinu toho umí a chce se stále zdokonalovat. Ale hlavně, chce vložit svůj um do něčeho smysluplného. Pro takového člověka je to hlavně výzva a baví ho to.


Pak jsou tací zájemci, kteří se zvučením živí a jejich znalosti a zkušenosti jsou k nezaplacení. A to doslova .. pro FPD k nezaplacení, jelikož tito lidé očekávají výdělek a my si je nemůžeme dovolit platit. Takže poté, co jim vysvětlím situaci, komunikace zpravidla končí.


A třetí skupina jsou lidé, kteří to prostě chtějí jen zkusit. Na tom není nic špatného, pokud jim ovšem nechybí odhodlání se učit, což bohužel často chybí. Ale pokud jej mají, a mají alespoň základní schopnosti pracovat se zvukem a videem, tak jim nic nebrání dosáhnout na Fénixu kvalit a výkonů jako má třeba Cupido nebo Davros.


Transformační proces zvukaře, aneb od panice k gigolovi


Co vlastně pro člověka znamená podat si žádost na pozici zvukaře, co ho čeká a na co se připravit? V první řadě na to, že ho nikdo nebude týrat a nadávat mu. Každý jsme ve FPD dobrovolně a občas i rádi http://www.fenixprodabing.cz/img/smajlici/smejuse.gif"> První komunikace probíhá se mnou a základní krok je zkušební projekt. Zájemce dostane dabingové podklady a krátké video a jeho úkolem je, vytvořit video se zvukovou stopou s naším dabingem, s ruchy i hudbou tak, aby bylo co nejpodobnější originálu. Čili to co děláme běžně my. Cílem je, aby si on zkusil, zda na to má a bude ho to bavit. A my, abychom věděli co v něm je.


Pokud je výsledný projekt uznán jako nadějný, ale obsahuje zásadní chyby, je na tyto upozorněn a požádán o opravu. Pokud je video po zvukové stránce v pořádku, jen s mírnými nedostatky, není již oprava vyžadována.


Od poslání hotového zkušebního projektu již zájemce komunikuje s Davrosem, což je výborný zvukař a po přijetí s novým zvukařem dále spolupracuje na společných projektech a je mu k dispozici radou i zkušenostmi.


Poté co nový zvukař nabere dostatečné zkušenosti, nic mu nebrání vzít si vlastní projekt. A vybírat je rozhodně z čeho. http://www.fenixprodabing.cz/img/smajlici/usmev.gif">


Bolesti zakopaného psa


Nicméně být zvukařem má i své negativní stránky. Např. to zabírá čas, takže by vás to mělo hlavně bavit. Ale to platí asi u každého koníčku. Minimálně do začátku to chce pokoru a nechat si poradit od zkušenějších kolegů. Každý zvukař by měl být týmový hráč a umět vycházet s lidmi. A měl by být schopen samostatné práce, umět si poradit a nebát se zeptat.


Ale po každém dokončeném projektu může být zvukař patřičně hrdý, jelikož právě on se na projektu podepisuje nejvíc. On je ten kdo našemu dabingu vdechne život a díky němu naše projekty vypadají, tak jak vypadají. A za to jim ode mne patří veliké díky!


Publikováno: 18.06.2015
Autor: Mephi

Komentáře

Tento projekt zatím nikdo nekomentoval

Přidat komentář

(používáme Gravatar)